Точний хімічний склад меду залежить від багатьох факторів і, ймовірно, немає двох банок меду з абсолютно однаковим складом. Ну, може, хіба за винятком гомогенізованого меду, який виробляють на великих медопереробних заводах.

З усім тим, основні складники меду залишаються однаковими – це прості цукри (глюкоза та фруктоза) і вода.

Нижче таблиця з результатами дослідження складу меду проведеного в США:

Показник | Середнє значення | Можливі значення,
(залежно від виду)


Фруктоза
Середнє значення: 38,19%
Можливі значення: 27,25% – 44,26%

Глюкоза
Середнє значення: 31,28%
Можливі значення: 22,03% – 40,75%

Вода
Середнє значення: 17,2%
Можливі значення: 13,4% – 22,9%

Мальтоза
Середнє значення: 7,31%
Можливі значення: 2,74% – 15,98%

Інші складні цукри
Середнє значення: 1,50%
Можливі значення: 0,13% – 8,49%

Сахароза
Середнє значення: 1,31%
Можливі значення: 0,25% – 7,57%

Інші складники
Середнє значення: 3,1%
Можливі значення: 0-13,2%


Що ж криється під назвою інші складники?

Зазвичай пишуть тільки, що до них належать вітаміни, мінерали, амінокислоти, органічні кислоти та білки. Все те, що робить мед кориснішим і смачнішим від цукру :)

Але це все не так просто. Деякі вчені нараховують понад 200 різноманітних речовин, які в незначних кількостях присутні в меді.

Різноманітні білки складають від 0.2% до 1.6%. Джерелом білків в основному є дрібні частинки квіткового пилку, але не тільки. Іншим джерелом білків в меді є амінокислоти та ензими, які виділяють бджоли, під час перетворення нектару у мед. Цікаво що падевий мед має дещо більший відсоток білків, ніж меди на основі квіткового нектару.

Органічні кислоти займають ще близько 0.5% відсотка у складі меду (в основному це глюконова кислота та лимонна кислота). Органічні кислоти формуються у результаті взаємодії ензимів, які виділяються бджолами, та цукрів у нектарі. Саме вони є причиною того, що мед має легко кислотне середовище.

До складу меду входять також вітаміни, в основному вітамін С та вітаміни з групи B. Джерелом вітамінів в основному є дрібні частки квіткового пилку.

Мінерали складають від 0.04% (світлі меди) до 0.2% (темні) меди. Цікаво, що на мінеральний склад меду впливає не тільки рослина, з якої було зібрано нектар (хоча це все-таки головний фактор), а й мінеральні характеристики ґрунтів, на яких ця рослина росла. Калій складає приблизно третину з усього набору мінералів, присутніх в меді. Крім калію, мед також включає, в менших кількостях, натрій, залізо, мідь, цинк та манган.

Детальний хімічний склад меду важко описати в одній статті. Цьому питанню можна присвячувати дисертації з органічної хімії. Зрештою ми й не ставимо собі цього за мету.  Все ж, сподіваємось, ця любительська стаття допоможе пролити трохи світла на те, з чого складається мед та чим він особливий.