Чи псується мед?

При правильному зберіганні якісний мед не псується. Навіть через декілька тисяч років: мед знаходили у єгипетських гробницях у цілком їстівному стані.

Головна причина практично необмеженого терміну зберігання меду криється у хімічному складі меду. Високий відсоток цукру, мало води, а також присутність у незначній кількості перекису водню створюють умови, у яких бактерії просто не можуть вижити.

Все ж мед може скиснути, якщо в ньому зависокий відсоток вологи. Це може статись наприклад, якщо пасічник зібрав мед незрілим, або якщо мед зберігають у вологому середовищі (в цьому випадку мед просто втягне вологу з повітря).

Чи може мед скиснути?

І так, і ні.

Мед не скисає, якщо він дозрілий і відкачаний вже після того, як бджоли запечатали його у стільнику. Такий мед має низьку частку вологи та, відповідно, високу концентрацію цукрів. Бактерії, які провокують скисання, просто не можуть розвинутись у такому середовищі.

І навпаки, якщо пасічник поспішив і відкачав незрілий мед, він майже гарантовано скисне.